Faktor Faktor Kemunculan Masyarakat Maritim di Jepun Abad 16 dan Abad 17 (Sejarah | STPM)

Sejarah

Faktor Faktor Kemunculan Masyarakat Maritim di Jepun Abad 16 dan Abad 17 | Sejarah | STPM | Bincangkan | Huraikan | My Wislah | Wislah Malaysia |

Jepun adalah sebuah negara yang terletak di Lautan Pasifik dan ia dikelilingi oleh laut yang luas. Pada abad 16 dan 17, masyarakat Jepun mulai mengembangkan kemahiran dalam bidang pelayaran dan pembuatan kapal.

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan faktor-faktor yang membawa kepada kemunculan masyarakat maritim di Jepun pada abad tersebut. Faktor-faktor ini termasuk kedudukan geografi Jepun, perdagangan dengan negara lain, kemunculan pelabuhan, kemajuan dalam bidang teknologi pelayaran, dasar kerajaan Jepun, galakan pemerintah dan pengaruh luar.

Dengan memahami faktor-faktor ini, kita dapat memahami bagaimana masyarakat Jepun berkembang menjadi masyarakat maritim yang kuat pada abad tersebut dan bagaimana ia mempengaruhi perkembangan negara Jepun pada masa itu.


Faktor Faktor Kemunculan Masyarakat Maritim di Jepun Abad 16 dan Abad 17

Kedudukan Geografi

 • Dari segi geografi,negara ini terdiri daripada beberapa pulau yang dikelilingi laut. Antara pulau yang jadi tumpuan masyarakat maritim di Jepun ialah Kyushu, Shikoku, Hokkaido dan Honshu. Oleh kerana bentuk muka bumi pulau-pulau ini yang bergunung-ganang,maka petempatan didirikan di kawasan pesisir pantai.
 • Lokasi petempatan yang berhampiran laut menyebabkan penduduk terdedah dengan kegiatan berasaskan laut. Perkembangan ini menjadi asas kemunculan masyarakat maritim di Jepun.

Perdagangan

 • Perkembangan perdagangan menyumbang kepada kemunculan masyarakat maritim di Jepun. Pada Zaman Ashigaka, perdagangan berkembang pesat di Jepun.Pedagang Jepun menjalinkan hubungan perdagangan dengan negara di rantau Asia Tenggara.
 • Menjelang zaman Tokugawa,hubungan perdagangan terjalin denngan China, Korea dan Vietnam. Pedagang-pedagang asing seperti pedagang dari Portugal juga datang ke Jepun. Di zaman Nobunaga, lebih ramai pedagang dari Portugal datang ke Jepun.Kedatangan pedagang asing ini menyebabkan muncul masyarakat maritim.

Kemunculan Pelabuhan

 • Kemunculan pelabuhan merangsang pertumbuhan masyarakat maritim di Jepun. Kepesatan perdagangan menyebabkan kemunculan pelabuhan entrepot. Antara pelabuhan entrepot terpenting abad ke-16 ialah Kyushu, Nagasaki, dan Shimoda yang juga menjadi tumpuan pedagang Jepun dan pedagang  luar negara.
 • Menjelang pertengahan abad ke-16,kapal pedagang Portugal berlabuh di pelabuhan Kyushu. Kehadiran mereka mendapat galakan daripada golongan bangsawan Jepun.

Kemajuan Dalam Bidang Teknologi Pelayaran

 • Kemajuan pesat dalam pelayaran ini menyebabkan masyarakat maritim di Jepun mampu untuk belayar hingga ke Korea, China dan Asia Tenggara. Kemajuan yang dicapai dalam teknologi pelayaran dan pembinaan kapal menjadikan negara Jepun berjaya muncul sebagai masyarakat maritim. Jepun melahirkan ramai pelayar yang mempunyai kemahiran dalam ilmu pelayaran serta pengetahuan dalam ilmu nautika, kartografi dan perkapalan.
 • Menjelang abad ke-16, muncul pusat pembinaan dan baik pulih kapal-kapal di Jepun.Masyarakatnya juga mempunyai kemahiran dalam pembinaan kapal-kapal besar yang sesuai untuk pelayaran jaraj jauh. Kapal Shuinsen merupakan kapal yang diguna pedagang Jepun belayar ke Asia Tenggara.

Dasar Kerajaan Jepun

 •  Dasar buka pintu  yang diamalkan kerajaan Jepun menyumbang kepada kemunculan masyarakat maritim di Jepun. Dasar ini juga menyebabkan masyarakat maritim Jepun terdedah pengaruh dari luar seperti Asia dan juga Barat. Menjelang akhir abad ke-16, pedagang dari Portugal menjalankan aktiviti perdagangan dengan Jepun. Selain pedagang,golongan mubaligh Kristian juga terlibat dalam menyebarkan dakwah dikalangan penduduk Jepun.
 • Hubungan dengan Portugal menyebabkan  masyarakat maritim Jepun menerima  teknologi baharu dari Barat iaitu perkapalan. Perkembangan ini memainkan peranan dalamm merancakkan kegiatan maritim.

Galakan Pemerintah

 •  Pemerintah juga memainkan peranan penting. Hideyosi merupakan pemerintah yang berminat dalam aktiviti perdagangan. Beliau menggalakkan pedagang Jepun berdagang ke seberang laut. Semasa pemerintahannya, Jepun menjalinkan hubungan  perdagangan dengan China dan Korea. Beliau mengawal  kegiatan perdagangan dengan negara-negara asing  dengan mengawal segala aktiviti perdagangan di pelabuhan Nagasaki mulai tahun 1587. Ekoran itu, pedagang Jepun di Nagasaki, Sakai dan Hakata menghantar ekspedisi ke Asia Tenggara.
 • Shogun Tokugawa memberi galakan kepada rakyat untuk libatkan diri  dalam perdagangan maritim. Semasa pemerintahan Tokugawa Ieyasu, dasar perdagangan Shuinsen diperkenalkan. Berdasarkan dasar ini kapal dagang yang menjalankan aktiviti perdagangan dengan negara asing dikehendaki memiliki mohor merah. Ini menyebabkan ramai golongan bangsawan melibatkan diri dalam perdagangan maritim.Abad ke-17, banyak kapal dagang Shuinsen terlibat dalam perdagangan dengan Vietnam. Ini menjadi asas kemunculan masyarakat maritim.

Pengaruh Luar

 • Kemunculan masyarakat maritim disebabkan oleh hubungan antara Jepun dengan negara-negara lain. Menjelang abad ke-16,Jepun jalinkan hubungan perdagangan dengan Portugal. Akhir abad pula, ramai pedagang dari Portugal melibatkan diri dalam aktiviti perdagangan.
 • Shogun Ashikaga membenarkan pedagang Portugal berdagang di pelabuhan Nagasaki. Menjelang abad ke-17, pedagang dari Belanda, British dan Sepanyol menjalankan perdagangan dengan Jepun. Kedatangan pedagang Barat menyebabkan aktiviti perdagangan berkembang pesat dan meletakkan kemunculan masyarakat maritim di Jepun.

Secara keseluruhan, faktor-faktor yang membawa kepada kemunculan masyarakat maritim di Jepun pada abad 16 dan 17 meliputi kedudukan geografi negara yang dikelilingi oleh laut, perdagangan dengan negara lain, kemunculan pelabuhan, kemajuan dalam bidang teknologi pelayaran, dasar kerajaan Jepun yang mengalakan pengembangan maritim, galakan pemerintah dan pengaruh luar. Faktor-faktor ini bersama-sama membantu membentuk masyarakat maritim yang kuat di Jepun pada abad tersebut dan mempengaruhi perkembangan negara Jepun pada masa itu. Dengan memahami faktor-faktor ini, kita dapat memahami lebih dalam tentang sejarah dan perkembangan masyarakat maritim di Jepun pada abad 16 dan 17.

Related posts