Struktur Masyarakat Feudal di Jepun Pada Abad 16 Dan 17 (Sejarah | SPTM)

Sejarah

Struktur Masyarakat Feudal di Jepun | Abad 16 Dan 17 | SPTM | Huraikan | Bincangkan | My Wislah | Wislah Malaysia |

Jepun pada abad 16 dan 17 dikenali dengan struktur masyarakat feudal yang cukup kompleks. Dalam masyarakat tersebut, terdapat pelbagai golongan sosial yang memainkan peranan yang berbeza-beza.


Dalam artikel ini, kita akan mengkaji lebih mendalam mengenai struktur masyarakat feudal Jepun pada abad 16 dan 17 dengan fokus kepada golongan-golongan seperti Maharaja, Shogun, Daimyo, Samurai, Petani-Nomin, Artisan dan Pedagang-Chonin. Kita akan melihat bagaimana kedudukan sosial, politik dan ekonomi masing-masing golongan ini dalam masyarakat feudal Jepun pada masa tersebut


Struktur Masyarakat Feudal di Jepun Pada Abad 16 Dan 17

Maharaja

 • Sistem pemerintah diketuai oleh maharaja. secara teorinya maharaja dianggap sebagai pemerintahan keduniaan dan kerohanian. Maharaja  Jepun dikaitkan dengan unsur ketuhanan yg bertujuan meningkatkan dan menguatkan kedudukan maharajaserta menanam kesetiaan rakyat kepada maharaja.
 • Maharaja berperanan sebagai ketua agama dan ketua negara. Tetapi maharaja tiada kuasa pemerintahan di bawah shogun Tokugawa. Maharaja tinggal terpencil dan terpisah di Kyoto yang dikeliling oleh pengawal istana. Ini bermakna, sistem ekonomi juga di pegang oleh shogun tokugawa dan para pembesar yang akan mengutip cukai

Golongan Shogun

 • Shogun merupakan golongan bangsawan. Kuasa pemerintah yang sebenar berada di tangan Shogun Tokugawa.  Shogun menjalankan tugas atas nama maharaja melalui dasar pecah dan perintah. Hal ini dilakukan supaya kedudukan Shogun terjamin.
 • Shogun telah membahagikan kawasan pemerintahan berdasarkan golongan bangsawan atau Daimyo yang menyokong dan menentangnya. Daimyo yang menyokong Shogun akan diberi tanah manakala bangsawan yang menentangnya ditempatkan di kawasan yang akan dikawal oleh sekutu Tokugawa. Kerajaan Tokugawa ini di kenali sebagai Kerajan Bakufu (ketenteraan) yang berpusat di Edo.

Golongan Daimyo

 • Daimyo terbahagi kepada 3 kumpulan utama iaitu, Daimyo fudai, Daimyo Shimpan dan Daimyo Tozama. Daimyo Fudai merupakan ahli keluarga tokugawa dan sekutunya. Mereka menbantu tokugawa menguasai pemerintahan dan diberikan tanah di bahagian tengah dan utara Honshu.
 • Daimyo Shimpan dikenali sebagai rumah persaudaraan yang terdiri daripada saudara mara keluarga tokugawa. Keluarga tokugawa yang utama dikenali  sebagai  Go-sanke milik anak Leyasu  yang terletak di daerah Owari ,kii dan mito. Daimyo Tozama pula dikenali sebagai daimyo luar di mana mereka merupakan musuh shogun tokugawa yang terdiri daripada suku-suku barat seperti kato, ikeda, asano, shimazu. Tindak-tanduk mereka sentiasa di awasi oleh shogun tokugawa. Selain itu, mereka juga dilarang mengumpul kekayaan demi mengelakkan mereka mnjadi terlalu kuat dan mengancam kedudukan shogun

Golongan Samurai

 • Samurai merupakan kelas panglima. Mereka mempunyai kedudukan istimewa dalam sistem susun lapis masyarakat Jepun. Mereka berfungsi menjaga keamanaan negara dan daimyo.
 • Mereka tidak diberikan tanah dan tidak dibenarkan melakukan kerja lain

Golongan  Petani – Nomin

 • Petani mendapatkan kedudukan istimewa diantara kalangan rakyat biasa. Amalan dasar tutup pintu yang dilakukan oleh Jepun menyebabkan mereka tidak mempunyai hubungan dgn negara luar. Oleh itu, petani mengeluarkan beras untuk rakyat Jepun dan menbayar sebahagian besar cukai. Mereka hanya diberikan makanan secukupnya sebagai balasan kerana hasil yang dikeluarkan untuk negara.

Golongan Artisan

 • Artisan adalah dibawah golongan petani dimana mereka akan membuat pedang serta peralatan yang berguna. Mereka di beri penghormatan dan sumbagan masyarakat dan di beri gaji serta rumah yang baik. Tukang kayu juga turut diberi layanan yang sama serta diberi gaji sebanyak 500 koku dan dibenarkan memakai sebilang pedang

Golongan Pedagang – Chonin

 • Pedagang di bawah tukang mahir. Mengikut tradisi Jepun, golongan pedagang dipandang rendah oleh masyarakat feudal kerana mempunyai pekerjaan yang hina dan tidak menguntungkan. Namun begitu, keadaan yang aman menjadikan ekonomi semakin berkembang dan para pedagang berjaya mengumpul wang dan harta dengan banyak.
 • Mereka berjaya memperbaiki status diri dan mengikat ramai bangsawan melalui hutang. Mereka telah memperkenalkan cara pengurusan baru yg akhirnya diwarisi oleh syarikat moden Jepun. Antara keluarga saudagar terkenal termasuklah mitsui dan Noraya Mozaemon

Struktur masyarakat feudal di Jepun pada abad 16 dan 17 adalah salah satu yang cukup kompleks dalam sejarah Jepun. Setiap golongan sosial memainkan peranan yang berbeza-beza dalam masyarakat tersebut. Dalam artikel ini, kita telah mengkaji lebih mendalam mengenai struktur masyarakat feudal Jepun pada abad 16 dan 17 dengan fokus kepada golongan-golongan seperti Maharaja, Shogun, Daimyo, Samurai, Petani-Nomin, Artisan dan Pedagang-Chonin. Kita dapat melihat bagaimana kedudukan sosial, politik dan ekonomi masing-masing golongan ini dalam masyarakat feudal Jepun pada masa tersebut. Ini menunjukkan betapa pentingnya kita mengenali dan memahami sejarah serta perkembangan masyarakat Jepun pada masa feudal.

READ :   Perkembangan Kongres Kebangsaan India (1885-1919) (STPM | Sejarah)

Related posts