Perkembangan Masyarakat Maritim di Portugal Abad 16 dan Abad 17 (Sejarah | STPM)

Sejarah


Perkembangan Masyarakat Maritim di Portugal | Abad 16 dan Abad 17 | Sejarah | STPM | Huraikan| Bincangkan | My Wislah | Wislah Malaysia |

Abad 16 dan 17 merupakan era penting dalam sejarah Portugal, di mana perkembangan masyarakat maritim di negara ini mencapai puncaknya.Dalam artikel ini, kami akan mengkaji perkembangan masyarakat maritim di Portugal pada masa ini, dengan menumpukan pada pemerintahan Putera Henry, matlamat penguasaan rempah, hasil hutan dan sumber galian, serta perdagangan Portugal di Jepun. Melalui analisis ini, kami akan dapat mengetahui bagaimana perkembangan masyarakat maritim di Portugal telah mempengaruhi pembangunan negara dan bagaimana ia telah membentuk perdagangan global pada abad tersebut.

Perkembangan Masyarakat Maritim di Portugal Abad 16 dan Abad 17

Pemerintahan Putera Henry

  • Portugal merupakan negara Eropah yang paling awal memulakan penerokaan dan pelayaran ke dunia luar. Orang Portugis yang mendiami Semenanjung Iberia mempunyai keluarga kerabat diraja yang mempunyai cara-cara yang sangat tinggi serta mengalakkan para pelayar mencari jalan ke dunia baru. Di bawah pemerintahan Putera Henry atau dikenali sebagai Henry The Navigator, kerajaan Portugal telah menjadi kuasa maritim yang terunggul di Eropah pada abad ke-15. Beliau telah menubuhkan Akademi Laut di Segres dan mengundang ahli  pelayaran, pakar matematik, kartografi, serta astronomi dari luar untuk memberi tunjuk ajar kepada pelaut Portugal.
  • Selepas kemangkatan Putera Henry pada tahun 1460, orang Portugal telah menjelajah lebih jauh lagi. Pada tahun 1487, Bartholomew Diaz telah Berjaya sampai ke bahagian paling selatan benua Afrika iaitu Cape of Good Hope.Pada tahun 1497, Vasco da Gama Berjaya mengelilingi Tanjung Pengharapan dan meneruskan pelayarannya di pantai timur Afrika menuju ke Madini. Di sini Vasco da Gama telah meminta pertolongan pelayar Arab untuk memandunya menyeberangi Lautan Hindi menuju ke India. Vasco da Gama tiba Kalikat pada tahun 1499 dan mendirikan tugu memperingati pelayarannya dari Eropah ke Timur.
  • Vasco da Gama kembali ke Lisbon pada tahun 1499 dengan kapal yang sarat dengan muatan barangan berharga dari Timur. Kejayaan tersebut menemui jalan laut baru ke Timur dan dipergunakan sepenuhnya oleh Raja Manual I  untuk menawan Kalikat sebagai langkah permulaan untuk menjajah kawasan di Timur.

Matlamat penguasaan rempah, hasil hutan dan sumber galian

  • Di Melaka pada tahun 1509 Lopez de Sequeira dihantar untuk menyerahkan surat daripada Portugal kepada Sultan Melaka bagi membenarkan pedagang Portugal berdagangan. Namun saudagar-saudagar dari Gujerat telah memaklumkan kepada Sultan  Melaka. Seterusnya, saudagar-saudagar Portugal telah mendirikan pangalan perdagangan di Ceylon, Maluku, Jawa atau dikenali sebagai Kepuluan Rempah. Semua tindakan tersebut membuktikan kesungguhan Portugal dalam menguasai perdagangan rempah.
  • Di Brazil, Portugal berjaya membawa hasil hutan seperti kayu-kayan dan bahan pencelup. Selain itu, Portugal juga membuka ladang tebu, menjalankan penanaman tembakau, serta menternak lembu dan kuda. Kesemua hasil tersebut telah didagangankan dan memberi keuntungan kepada Portugal. Pada abad ke-17, emas telah dijumpai pada tahun 1693 di Selatan Brazil dan telah meningkatkan pendapatan pedagang Portugal.bMenjelang awal abad ke-16, kapal-kapal Portugal sentiasa belayar ke Timur Jauh menggunakan Tanjung Pengharapan. Kapal-kapal Portugal ini membawa pulang rempah-ratus, lada hitam ,sutera dan batu permata.
  • Portugal berhasrat untuk menguasai perdagangan rempah kerana pada abad ke-15, perdagangan Islam telah menjual barangan dari Timur kepada pedagangan di Venice, Itali dengan haraga yang mahal. Pedangang Venice pula sebagai orang tengah telah menjual barangan tersebut kepada pedagang Eropah yang lain dengan harga yang tinggi.
  • Portugal melantik Casa da India atau House of India untuk menguruskan perdagangan di luar negara pada abad ke-16. Casa da India Berjaya memonopoli perdagangan lada hitam, kulit kayu manis dan bunga cengkih, serta mengenakan cukai sebanyak 30 peratus ke atas keuntungan pelbagai aktiviti perdagangan lain.

Perdagangan Portugal di Jepun

  • Pada tahun 1542, pedagangan Portugal Berjaya memasuki  Jepun .Pada tahun 1543, kapal-kapal pedagangan Porugal mula memasuki pelabuhan di Kyushu. Ramai daimyo menerima kedatangan pedagang Porugal kerana mengetahui keuntungan perdagangan dengan neraga asing.
  • Pada tahun 1517, pedangang Portugal sampai ke Canton dan menjalankan perdagangan di Canton. Dari sini, Portugal mula meluaskan perdagangannya. Pada tahun 1557, perdagangan Portugal sampai ke Macau dan mendapatkan kebenaran berdagangan dengan membayar bayaran tahunan kepada kerajaan China.
  • Pedagangan Portugal seterusnya menerokai perdagangan hamba di China kerana mendapat kelulusan daripada maharaja China. Hamba-hamba dari China dibawa ke Eropah dan dijual kepada golongan bangsawan di Eropah atau bekerja sebagai buruh dalam bidang pertanian. Namun, perdagangan hamba itu tidak bertahan lama kerana pada tahun 1595, undang-undang dikuatkuasakan di Portugal yang mengharamkan sebarang pembelian dan penjualan hamba dari China.

Perkembangan masyarakat maritim di Portugal pada abad 16 dan 17 adalah satu contoh yang menarik bagaimana sebuah negara dapat mencapai kejayaan ekonomi dan politik melalui penguasaan perdagangan laut. Pemerintahan Putera Henry, matlamat penguasaan rempah, hasil hutan dan sumber galian, serta perdagangan Portugal di Jepun adalah contoh yang baik bagaimana pemerintah dan rakyat telah bekerja sama untuk memajukan perkembangan masyarakat maritim dan memperluaskan perdagangan global. Perkembangan masyarakat maritim di Portugal pada abad 16 dan 17 merupakan bukti kekuatan dan kemajuan negara yang berdasarkan pada penguasaan laut dan perdagangan.

Related posts