Hadis Ekonomi (Teks Arab dan Maksud Hadis Tentang Ekonomi)

Hadis Nabi Muhammad SAW

Hadis Ekonomi | Hadis Tentang Ekonomi | Teks Arab Hadis Ekonomi | Maksud Hadis Tentang Ekonomi | Hujah | Dalil Tentang Ekonomi | My Wislah | Wislah Malaysia |

Hadis Ekonomi

Apakah hujah dari Hadis Nabi Muhammad SAW berkenaan Ekonomi? Kertas kerja ini akan mengemukakan beberapa hadis Ekonomi. Namun, jika ingin perbincangan lanjut, sila bertanya kepada ulama berkenaan perkara yang anda tidak faham.


5 Hadis Tentang Ekonomi Beserta Maksudnya

Hadis 1: Ekonomi

عَنْ أَبِى قَتَادَةَ الأَنْصَارِىِّ أَنَّهُ سَمِعَ رَسُولَا للَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يقُولُ : إِيَّاكُمْ وَكَثْرَةَ الْحَلِفِ فِى الْبَيْعِ فَإِنَّهُ يُنَفِّقُ ثُمَّ يَمْحَقُ )رَوَاهُ مُسْلِمٌ)

Maksudnya: Dari Qotadah al-Anshori RA bahawa dia mendengar Rasulullah SAW bersabda: “Jauhilah kamu banyak bersumpah dalam perniagaan (jual beli), kerana sesungguhnya perkara yang demikian boleh dijual.(dijual kemudian terhapus (berkat)” (HR. Muslim)

Hadis 2: Ekonomi


وَعَنْ اَبْنِ عُمَرَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمَاعَنْ رَسُولِا للَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ:

 إذَا تَبَايَعَ الرَّجُلَانِ، فَكُلُّ وَاحِدٍ مِنْهُمَا بِالْخِيَارِ مَالَمْ يَتَفَرَّقَا وَكَانَا جَمِيعًا، أَوْ يُخَيِّرُ أَحَدُهُمَا الْآخَرَ، فَإِنْخَيَّرَ أَحَدُهُمَا الْآخَرَ فَتَبَايَعَا عَلَى ذَلِكَ فَقَدْ وَجَبَ الْبَيْعُ، وَإِنْ تَفَرَّقَا بَعْدَ أَنْ تَبَايَعَا وَلَمْ يَتْرُكْ وَاحِدٌ مِنْهُمَا الْبَيْعَ فَقَدْ وَجَبَ الْبَيْعُ )رَوَاهُ الْبُخَاِرى)


Artinya: “Dan diriwayatkan dari Ibnu Umar RA, dari Rasulullah SAW bersabda: “Apabila ada dua orang yang bersepakat untuk berjual beli, masing-masing mempunyai khiyar (hak memilih) selama mereka belum memilikinya. semua terpisah. Atau salah seorang dari keduanya memilih yang lain, jika salah seorang dari keduanya memilih maka keduanya telah melakukan jual beli dan hukum jual beli adalah wajib. Dan jika keduanya berpisah setelah akad jual beli telah dibuat dan masing-masing tidak meninggalkan untuk membatalkannya, maka jual beli itu wajib” (HR al-Bukhari).

Hadis 3: Ekonomi

عَنْ أَبِى هُرَيْرَةَ أَنَّهُ قَالَ نُهِىَ عَنْ بَيْعَ تَيْنِالْمُلاَمَسَةِ وَالْمُنَابَذَةِ. أَمَّا الْمُلاَمَسَةُ فَأَنْ يَلْمِسَ كُلُّ وَاحِدٍ مِنْهُمَا ثَوْبَ صَاحِبِهِ بِغَيْرِ تَأَمُّلٍ وَالْمُنَابَذَةُ أَنْ يَنْبِذَكُلُّ وَاحِدٍ مِنْهُمَا ثَوْبَهُ إِلَى الآخَرِ وَلَمْ يَنْظُرْوَ احِدٌ مِنْهُمَا إِلَى ثَوْبِ صَاحِبِهِ (رَوَاهُ مُسْلِمٌ)


Maksudnya: Daripada Abu Khurairah RA bahawa Rasulullah SAW melarang dua jual beli: mulamasah dan munabadzah. Mulamasah ialah salah seorang daripada keduanya yang memegang pakaian kawannya tanpa berfikir (berfikir). Dan Munabadzah adalah salah seorang dari dua (pembeli) yang melemparkan pakaian kepada yang lain dan tidak melihat kepada pakaian sahabatnya (HR. Muslim).

Hadis 4: Ekonomi

عَنِ ابْنِ عُمَرَ عَنِ النَّبِىِّ -صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ – قَالَ: لاَ يَبِعُ الرَّجُلُ عَلَى بَيْعِ أَخِيهِ وَلاَ يَخْطُبُ عَلَى خِطْبَةِ أَخِيهِ إِلاَّ أَنْ يَأْذَنَلَهُ )رَوَاهُ مُسْلِمٌ(]

Maksudnya: Daripada Ibn Umar daripada Rasulullah SAW bersabda: Seseorang itu tidak boleh membeli belian saudaranya dan tidak boleh memohon pinangan saudaranya melainkan dia mendapat izin daripadanya (HR Muslim).

Hadis 5: Ekonomi

عَنْ اِبْنِ عُمَرَ رَضِى اللَّهُ اَنَّ رَسُوْلُا للَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ لَايَبِعُ بَعْضُكُمْ عَلَى بَيْعِ بَعْضٍ )رَوَاهُ مُسْلِمٌ(]

Maksudnya: Dari Ibnu Umar RA, sesungguhnya Rasulullah SAW bersabda sebahagian kamu tidak boleh membeli untuk membeli sebahagian yang lain (HR Muslim).


Hadis Nabi Muhammad SAW

  • Islam sebagai agama mengajarkan nilai-nilai moral dan etika yang tinggi serta memberikan tata cara hidup yang sempurna. Islam juga memberikan arahan untuk manusia dalam mencapai kebahagiaan dan keselamatan di dunia dan akhirat. Oleh itu, mempelajari Islam dan memahami hadis Nabi Muhammad secara langsung daripada guru sangat penting.
  • Hadis Nabi Muhammad merupakan sumber ilmu dan hukum Islam. Hadis mengandungi ajaran-ajaran yang sangat penting dan dapat membantu manusia dalam memahami Islam secara lebih mendalam. Hadis juga memberikan contoh-contoh praktikal dalam kehidupan seharian yang dapat membimbing manusia dalam melakukan amalan-amalan yang baik.
  • Pentingnya mempelajari agama dan memahami hadis Nabi Muhammad secara langsung daripada guru adalah kerana ilmu sains Islam sangat penting. Ilmu sains Islam membincangkan tentang alam semesta, alam kejadian, sains perubatan dan banyak lagi. Ilmu sains Islam juga membincangkan tentang sejarah dan tamadun Islam, yang memberikan pemahaman yang lebih mendalam tentang agama Islam.
  • Dalam zaman moden ini, mempelajari agama dan memahami hadis Nabi Muhammad secara langsung daripada guru menjadi lebih mudah dengan adanya teknologi dan kemudahan yang disediakan. Terdapat pelbagai sumber yang boleh diakses oleh masyarakat umum seperti kitab-kitab agama dan khutbah Jumaat di masjid-masjid.
  • Dalam kesimpulannya, mempelajari agama dan memahami hadis Nabi Muhammad secara langsung daripada guru adalah amat penting bagi manusia. Ilmu sains Islam turut penting kerana ia membincangkan tentang agama dan memberikan pemahaman yang lebih mendalam tentang Islam. Oleh itu, setiap individu haruslah berusaha untuk mempelajari agama mereka dan memahami hadis Nabi Muhammad secara langsung daripada guru untuk memperkayakan pengetahuan dan mendapatkan panduan hidup yang baik.
READ :   Hadis Kasih Sayang (Teks Arab dan Maksud Hadis Tentang Kasih Sayang)

Related posts