Hadis Ziarah Kubur (Teks Arab dan Maksud Hadis Tentang Ziarah Kubur)

Hadis Nabi Muhammad SAW

Hadis Ziarah Kubur | Hadis Tentang Ziarah Kubur | Teks Arab Hadis Ziarah Kubur | Maksud Hadis Tentang Ziarah Kubur | Hujah | Dalil Tentang Ziarah Kubur | My Wislah | Wislah Malaysia |

Hadis Ziarah Kubur


Apakah hujah dari Hadis Nabi Muhammad SAW berkenaan Ziarah Kubur? Kertas kerja ini akan mengemukakan beberapa hadis Ziarah Kubur. Namun, jika ingin perbincangan lanjut, sila bertanya kepada ulama berkenaan perkara yang anda tidak faham.

3 Hadis Tentang Ziarah Kubur Beserta Maksudnya

Hadis 1: Ziarah Kubur

كُنْتُ نَهَيْتُكُمْ عَنْ زِيَارَةِ الْقُبُورِ فَزُورُوهَا


Maksudnya: Dahulu aku melarang kamu menziarahi kubur, tetapi (sekarang) berziarah kepada kamu. (HR Muslim).

Hadis 2: Ziarah Kubur


   كُنْتُ نَهَيْتُكُمْ عَنْ زِيَارَةِ الْقُبُورِ أَلَا فَزُورُوهَا، فَإِنَّهُ يُرِقُّ الْقَلْبَ، وَتُدْمِعُ الْعَيْنَ، وَتُذَكِّرُ الْآخِرَةَ، وَلَا تَقُولُوا هُجْرً

Ertinya: Dahulu aku melarang kamu menziarahi kubur, tetapi (sekarang) berziarahlah kepada kamu, sesungguhnya ziarah kubur itu dapat melembutkan hati, menitiskan air mata, mengingatkan kamu kepada kehidupan akhirat, dan jangan kamu berkata-kata yang buruk (semasa ziarah). ). (HR Hakim).

Hadis 3: Ziarah Kubur

   كَانَ رَسُولُ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- – كُلَّمَا كَانَ لَيْلَتُهَا مِنْ رَسُولِ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- – يَخْرُجُ مِنْ آخِرِ اللَّيْلِ إِلَى الْبَقِيعِ فَيَقُولُ السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ دَارَ قَوْمٍ مُؤْمِنِينَ وَأَتَاكُمْ مَا تُوعَدُونَ غَدًا مُؤَجَّلُونَ وَإِنَّا إِنْ شَاءَ اللَّهُ بِكُمْ لاَحِقُونَ اللَّهُمَّ اغْفِرْ لأَهْلِ بَقِيعِ الْغَرْقَدِ


Ertinya: Setiap kali tiba gilirannya tinggal di rumah ‘Aisyah, dia akan keluar dari rumah pada penghujung malam menuju ke kubur Baqi sambil mengucapkan salam: Salam kepada kamu, penghuni kubur dari kalangan orang-orang yang beriman. Akan datang apa yang dijanjikan kepada anda esok. Sesungguhnya kami insyaAllah akan mengikut kamu. Ya Allah, kasihanilah penghuni kubur Baqi’ Gharqad. (HR Muslim).


Hadis Nabi Muhammad SAW

  • Islam sebagai agama mengajarkan nilai-nilai moral dan etika yang tinggi serta memberikan tata cara hidup yang sempurna. Islam juga memberikan arahan untuk manusia dalam mencapai kebahagiaan dan keselamatan di dunia dan akhirat. Oleh itu, mempelajari Islam dan memahami hadis Nabi Muhammad secara langsung daripada guru sangat penting.
  • Hadis Nabi Muhammad merupakan sumber ilmu dan hukum Islam. Hadis mengandungi ajaran-ajaran yang sangat penting dan dapat membantu manusia dalam memahami Islam secara lebih mendalam. Hadis juga memberikan contoh-contoh praktikal dalam kehidupan seharian yang dapat membimbing manusia dalam melakukan amalan-amalan yang baik.
  • Pentingnya mempelajari agama dan memahami hadis Nabi Muhammad secara langsung daripada guru adalah kerana ilmu sains Islam sangat penting. Ilmu sains Islam membincangkan tentang alam semesta, alam kejadian, sains perubatan dan banyak lagi. Ilmu sains Islam juga membincangkan tentang sejarah dan tamadun Islam, yang memberikan pemahaman yang lebih mendalam tentang agama Islam.
  • Dalam zaman moden ini, mempelajari agama dan memahami hadis Nabi Muhammad secara langsung daripada guru menjadi lebih mudah dengan adanya teknologi dan kemudahan yang disediakan. Terdapat pelbagai sumber yang boleh diakses oleh masyarakat umum seperti kitab-kitab agama dan khutbah Jumaat di masjid-masjid.
  • Dalam kesimpulannya, mempelajari agama dan memahami hadis Nabi Muhammad secara langsung daripada guru adalah amat penting bagi manusia. Ilmu sains Islam turut penting kerana ia membincangkan tentang agama dan memberikan pemahaman yang lebih mendalam tentang Islam. Oleh itu, setiap individu haruslah berusaha untuk mempelajari agama mereka dan memahami hadis Nabi Muhammad secara langsung daripada guru untuk memperkayakan pengetahuan dan mendapatkan panduan hidup yang baik.
READ :   Hadis Unta (Teks Arab dan Maksud Hadis Tentang Unta)

Related posts