Hadis Zina (Teks Arab dan Maksud Hadis Tentang Zina)

Hadis Nabi Muhammad SAW

Hadis Zina | Hadis Tentang Zina | Teks Arab Hadis Zina | Maksud Hadis Tentang Zina | Hujah | Dalil Tentang Zina | My Wislah | Wislah Malaysia |

Hadis Zina


Apakah hujah dari Hadis Nabi Muhammad SAW berkenaan Zina? Kertas kerja ini akan mengemukakan beberapa hadis Zina. Namun, jika ingin perbincangan lanjut, sila bertanya kepada ulama berkenaan perkara yang anda tidak faham.

3 Hadis Tentang Zina Beserta Maksudnya

Hadis 1: Zina

كُتِبَ عَلَى ابْنِ آدَمَ نَصِيبُهُ مِنَ الزِّنَا، مُدْرِكٌ ذَلِكَ لَا مَحَالَةَ، فَالْعَيْنَانِ زِنَاهُمَا النَّظَرُ، وَالْأُذُنَانِ زِنَاهُمَا الِاسْتِمَاعُ، وَاللِّسَانُ زِنَاهُ الْكَلَامُ، وَالْيَدُ زِنَاهَا الْبَطْشُ، وَالرِّجْلُ زِنَاهَا الْخُطَا، وَالْقَلْبُ يَهْوَى وَيَتَمَنَّى، وَيُصَدِّقُ ذَلِكَ الْفَرْجُ وَيُكَذِّبُهُ


Artinya: “Sesungguhnya Allah telah menetapkan bagi anak cucu Adam bahagiannya untuk berzina. Dia tahu ini tanpa ragu-ragu. Mata boleh berzina, dan zinanya adalah penglihatan (yang haram).

Zina dua telinga adalah pendengaran (yang diharamkan). Lidah (lisan) boleh berzina, dan zinanya adalah ucapan (yang diharamkan). Tangan boleh berzina, dan zina itu menahan (yang haram). Kaki boleh berzina, dan zina itu adalah langkah yang menghayun (ke tempat yang haram).


Hati boleh berangan dan bermimpi. Sedangkan kemaluan menghalalkan atau menafikannya. (HR. Bukhari no. 6243 dan Muslim no. 2657. Lafadz hadis di atas adalah milik Muslim).

Hadis 2: Zina

ِإِنَّ مِنْ أَشْرَاطِ السَّاعَةِ أَنْ يُرْفَعَ الْعِلْمُ، وَيَثْبُتَ الْجَهْلُ، وَيُشْرَبَ الْخَمْرُ، وَيَظْهَرَ الزِّنَا

Artinya: “Sesungguhnya di antara tanda-tanda kiamat, yaitu terang-terangan terangkatnya ilmu dan kejahilan, dan banyak orang meminum khamr dan banyak pula yang berzina”. (HR Bukhari dan Muslim)


Hadis 3: Zina

لاَ يَخْلُوَنَّ رَجُلٌ باِمْرَأَةٍ إِلاَّكاَنَ ثَالِثَهُمَا الشَّيْطَان

Maksudnya: “Tidaklah seorang lelaki menyendiri dengan perempuan, melainkan yang ketiganya adalah syaitan.” (HR At-Tirmidzi)


Hadis Nabi Muhammad SAW

  • Islam sebagai agama mengajarkan nilai-nilai moral dan etika yang tinggi serta memberikan tata cara hidup yang sempurna. Islam juga memberikan arahan untuk manusia dalam mencapai kebahagiaan dan keselamatan di dunia dan akhirat. Oleh itu, mempelajari Islam dan memahami hadis Nabi Muhammad secara langsung daripada guru sangat penting.
  • Hadis Nabi Muhammad merupakan sumber ilmu dan hukum Islam. Hadis mengandungi ajaran-ajaran yang sangat penting dan dapat membantu manusia dalam memahami Islam secara lebih mendalam. Hadis juga memberikan contoh-contoh praktikal dalam kehidupan seharian yang dapat membimbing manusia dalam melakukan amalan-amalan yang baik.
  • Pentingnya mempelajari agama dan memahami hadis Nabi Muhammad secara langsung daripada guru adalah kerana ilmu sains Islam sangat penting. Ilmu sains Islam membincangkan tentang alam semesta, alam kejadian, sains perubatan dan banyak lagi. Ilmu sains Islam juga membincangkan tentang sejarah dan tamadun Islam, yang memberikan pemahaman yang lebih mendalam tentang agama Islam.
  • Dalam zaman moden ini, mempelajari agama dan memahami hadis Nabi Muhammad secara langsung daripada guru menjadi lebih mudah dengan adanya teknologi dan kemudahan yang disediakan. Terdapat pelbagai sumber yang boleh diakses oleh masyarakat umum seperti kitab-kitab agama dan khutbah Jumaat di masjid-masjid.
  • Dalam kesimpulannya, mempelajari agama dan memahami hadis Nabi Muhammad secara langsung daripada guru adalah amat penting bagi manusia. Ilmu sains Islam turut penting kerana ia membincangkan tentang agama dan memberikan pemahaman yang lebih mendalam tentang Islam. Oleh itu, setiap individu haruslah berusaha untuk mempelajari agama mereka dan memahami hadis Nabi Muhammad secara langsung daripada guru untuk memperkayakan pengetahuan dan mendapatkan panduan hidup yang baik.
READ :   Hadis Lalat (Teks Arab dan Maksud Hadis Tentang Lalat)

Related posts