Ciri Ciri Masyarakat Agraria di Belanda Abad Ke-16 dan Ke-17 (Sejarah)

Sejarah

Ciri Ciri Masyarakat Agraria di Belanda Abad Ke-16 dan Ke-17 | Sejarah | Soalan Jawapan | My Wislah | Wislah Malaysia |

Ciri Ciri Masyarakat Agraria Di Belanda Abad Ke-16 Dan Ke-17

Belanda adalah salah satu negara yang paling dikenali dalam sejarah dunia dengan kejayaan ekonomi dan pertanian yang luar biasa. Pada abad ke-16 dan ke-17, Belanda mengalami perkembangan masyarakat agraria yang pesat.


Ciri-ciri utama masyarakat agraria di Belanda pada masa tersebut adalah kegiatan ekonomi yang berpusat kepada sektor pertanian, petempatan yang ideal untuk pertanian, kemahiran pengairan yang tinggi, kaedah pertanian yang canggih, dan kemajuan teknologi pertanian yang cepat.

Dalam artikel ini, kami akan meneroka lebih dalam tentang ciri-ciri masyarakat agraria di Belanda pada abad ke-16 dan ke-17 dan bagaimana ia mempengaruhi perkembangan ekonomi dan sosial negara tersebut.

Kegiatan ekonomi

 • Pada abad ke-16, masyarakat agrarian di utara Belanda mengusahakan ekonomi utama dalam bidang pertanian dan perikanan. Aktiviti pertanian meliputi penanaman pelbagai jenis tanaman sayur-sayuran seperti bawang, ketumbar, lobak dan teasel serta bijirin seperti barli, gandum dan oat. Masyarakat petani ini mengusahakan pertanian secara kecil-kecilan untuk dijual di pasar tempatan dan dipasarkan ke bandar lain di Belanda.
 • Menjelang akhir abad ke-16, petani Belanda menghasilkan gandum antara 1150 kilogram hingga 1900 kilogram bagi setiap hektar. Selain itu, tanaman seperti kobis, kekacang dan bunga-bungaan turut diusahakan. Tanaman jagung pula dusahakan di Amsterdam. Hasil pertanian ini telah dieksport ke luar negara. Tanaman dagang seperti hem, biji kol dan mader juga diusahakan di Zeeland dan Bogaurden. Masyarakat Belanda juga menanam bunga secara meluas pada abad ke-17 seperti bunga tulip dan hop yang di tanam di sepanjang Sungai Maas berikutan permintaan yang tinggi di pasaran. Masyarakat Belanda juga menternak binatang secara meluas seperti lembu dan kambing di kawasan Friesland untuk daging dan hasil tenusu. Industri perikanan juga penting di Belanda dan dianggarkan satu per lima penduduk terlibat selain industri pembinaan kapal.

Petempatan

 • Petempatan masyarakat agraria Belanda banyak terletak di kawasan lembah sungai yang subur dan menjadi tumpuan. Kawasan pinggir pantai juga mempunyai mendapan tanah lanar yang subur dan menjadi petempatan masyarakat agraria Belanda. Antara kawasan petempatan tersebut ialah Friesland, Zeeland dan Utretch.
 • Sebahagian besar negara Belanda berada di bawah paras laut. Disebabkan berlakunya pertambahan penduduk dan keperluan terhadap bahan makanan, pihak kerajaan telah bertindak menambak tanah laut untk dijadikan kawasan pertanian.
 • Menjelang 1680, tanah seluas 127 ribu hektar ditebus guna. Abad ke-17 menunjukkan pertambahan tanah pertanian dan petempatan kepada 36 ribu ekar sekitar tahun 1590 hingga 1615 yang membawa kepada peningkatan hasil pertanian. Antara kawasan yang terletak di kawasan yang ditambak dan ditebus guna ialah Pulau Zuid-Beveland, Middlezee, oud-Beijerland dan New-Beijerland. Di Pulau Zuid-Beveland, usaha menebus tanah diperluas hingga menjadi 5500 hektar.

Kemahiran Pengairan dan Kesuburan Tanah

 • Masyarakat Agraria Belanda membina terusan, kolam, takungan air dan tali air bagi mengairi kawasan pertanian. Masyarakat Belanda juga mendirikan kincir angin bagi membolehkan air yang berlebihan dari kawasan tanah rendah dialirkan kewasan pertanian.masyarakat Belanda juga mempunyai kemahiran tinggi dalam memelihara kesuburan tanah bagi menjamin produktiviti.
 • Pelbagai aktiviti dijalankan seperti memugarkan tanah pertanian dan menggunakan baja asli yang terdiri daripada najis ternakan untuk mengekalkan kesuburan. Mereka mempunyai bekalan baja asli yang mencukupi dari kawasan penternakan lembu. Petani Belanda mengamalkan sistem pertanian padang terbuka.
 • Dalam sistem ini, tanah pertanian dibahagikan kepada tiga bidang iaitu dalam setiap bidang terdapat jalur-jalur yang dibahagikan secara memanjang untuk diusahakan. Dalam setiap musim, petani hanya mengusahakan dua daripada tiga bidang tersebut, satu lagi bidang dibiarkan sebagai tanah rang bertujuan untuk memulihkan kembali kesuburan tanah sebelum diusahakan pada musim yang berikutnya dan najis binatang ternakan menjadi baja untuk menyuburkan tanah apabila digunakan untuk aktiviti penternakan.

Kaedah Pertanian

 • Masyarakat agrarian Belanda juga ada kemahiran dalam memperkenalkan pelbagai kaedah pertanian. Petani-petani Belanda merupakan perintis dalam memperkenalkan sistem penggiliran tanaman. Dengan mengamalkan sistem ini, sistem tanah rang dapat dimansuhkan. Sistem penggiliran tanaman melibatkan penanaman pelbagai tanaman mengikut musim seperti tanaman sengkuang dan kekacang berselang dengan tanaman bijirin Selain sistem ini, sistem batas juga diperkanalkan.
 • Sistem menanam dengan membuat batas memudahkan saliran. Kedudukan batas juga diubah setiap tahun supaya tanaman tumbuh dengan subur dan mengekalkan kesuburan tanah. Sistem ini menggalakkan penanaman dalam jajaran.
 • Satu lagi sistem penanaman yang diperkenalkan ialah penanaman deretan. Antara tanaman yang ditanam secara deretan ialah jagung, madder, hop, dan cole. Penanaman di atas alur yang dibuat menyebabkan kemunculan amalan sistem deretan. Pertambahan produktiviti dalam pertanian telah menambahkan bekalan makanan antara tahun 1550 hingga 1650. Penduduk Belanda juga mnencapai dua juta orang.

Kemajuan Teknologi Pertanian


 • Masyarakat Belanda juga mencapai kemajuan dalam teknologi pertanian. Mereka mencipta pelbagai jenis peralatan untuk kegunaan pertanian secara skala besar. Sebagai contoh, penciptaan tugal dan tenggala beroda adalah untuk memugar dan membajak tanah pertanian.Terdapat juga mesin untuk menampi bijirin.
 • Selain itu, mereka juga melakukan aktiviti penambakan tanah laut untuk dijadikan kawasan pertanian dengan mengeringkan kawasan tambakan laut menggunakan kincir angin dan daik seperti yang berjaya dijalankan oleh Jan Adriaanszoon pada tahun 1600-an.
 • Menjelang abad ke-17, 49% wilayah Zeeland ditebus guna untuk pertanian. Pada tahun 1612, Tasik Beemster telah berjaya dikeringkan membentuk sebuah dataran baharu yang dikenali sebagai Beemster Polder. Terdapat kajian pertanian seperti kajian penanaman rumput jenis Clover, Lucerne dan Burnet untuk ternakan pada tanah-tanah rang.

Secara keseluruhannya, perkembangan masyarakat agraria di Belanda pada abad ke-16 dan ke-17 telah menyumbang kepada kejayaan ekonomi dan pertanian yang luar biasa. Kemahiran pengairan yang tinggi, kaedah pertanian yang canggih dan kemajuan teknologi pertanian yang cepat menjadi faktor kunci yang membantu membuat Belanda menjadi salah satu negara yang paling maju dalam bidang pertanian pada masa tersebut. Melalui kajian sejarah, kita dapat mengambil iktibar daripada pengalaman Belanda dan mengaplikasikan pembelajaran tersebut dalam pembangunan pertanian negara kita. Penutup artikel ini, kami harap dapat memberi pemahaman yang lebih mendalam tentang perkembangan masyarakat agraria di Belanda pada abad ke-16 dan ke-17 dan bagaimana ia mempengaruhi perkembangan ekonomi dan sosial negara tersebut.


READ :   Faktor Faktor Tercetusnya Perang Kemerdekaan di Amerika Syarikat (STPM | Sejarah)

Related posts