Maksud Nasionalisme Menurut Tokoh (Sejarah Tingkatan 4 Bab 2)

Nota Ringkas Sejarah Tingkatan 4

Maksud Nasionalisme Menurut Tokoh | Sejarah | Tingkatan 4 | Bab 2 | Kebangkitan Nasionalisme |

Maksud Nasionalisme

  • Perasaan cinta kepada bangsa dan negara
  • Semangat kebangsaan yang menjurus kepada perjuangan menentang penjajah untuk membela bangsa dan negara dan bina identiti sendiri
  • Gerakan untuk membebaskan politik, ekonomi dan sosial dari kuasa asing

Maksud Nasionalisme Menurut Tokoh

TokohMaksud
Nasionalisme Menurut Hans KohnNasionalisme merupakan satu gerakan yang meletakkan kesetiaan seseorang hanya kepada negara atau bangsanya.
Nasionalisme Menurut Profesor William R. Roff  Kebangkitan nasionalisme Melayu lebih kepada kesedaran dan ketegasan diri pada dekad terakhir sebelum Perang Dunia Kedua. Hal ini disebabkan oleh ancaman terhadap hak kepentingan orang Melayu serta faktor ekonomi. Nasionalisme juga timbul akibat kebimbangan masyarakat terhadap sekularisme dan imperialisme Barat yang melanda Tanah Melayu.
Nasionalisme Menurut Dato’ Onn JaafarKita hendak menzahirkan suatu bangsa yang lebih tegap dan kuat, boleh berdiri di atas tapak kaki kita sendiri dan mengambil tempat kita yang sebenar di sisi bangsa-bangsa lain yang tegap dan bersatu.  
Nasionalisme Menurut Dr. Burhanuddin al-HelmiPerjuangan menentang penjajahan hendaklah ada persatuan dan perpaduan yang kuat, iaitu National Fronts. Segala tenaga yang menentang penjajahan hendaklah digunakan untuk mencapai kemerdekaan dengan tetap berpegang pada tatatertib dan adab sopan bangsa Melayu dan agama Islam untuk menebus, merebut dan merampas kembali hak mutlak bangsa kita yang telah ditenggelamkan itu.
Nasionalisme Menurut Dr. R. SuntharalingamNasionalisme merupakan fenomena sejagat yang mengiktiraf hak setiap bangsa di dunia ini untuk menubuhkan negaranya sendiri dan memindahkan kedaulatan kepada rakyat. Nasionalisme juga menuntut kesetiaan ulung individu disalurkan kepada negara bangsa itu.
Nasionalisme Menurut Profesor Datuk Zainal Abidin Abdul WahidNasionalisme Melayu bukanlah gejala baharu hasil penggabungan Tanah Melayu oleh British, tetapi nasionalisme Melayu telah wujud sejak zaman Kesultanan Melayu Melaka. Kesetiaan kepada raja merupakan ciri nasionalisme Melayu ketika itu dan orang Melayu berpegang pada faham kebangsaan yang bersifat ke “Tanah Melayuan”
Nasionalisme Menurut Profesor Emeritus Tan Sri Dr. Khoo Kay KimDalam konteks Melayu sebelum merdeka, nasionalisme digunakan untuk merujuk perjuangan orang Melayu bagi mendapatkan kembali kedudukan unggul dalam negara sendiri

Related posts