Kaedah Perniagaan bagi Organisasi Bukan Bermotifkan Untung

Perniagaan

Kaedah Perniagaan bagi Organisasi Bukan Bermotifkan Untung | Secara Percuma | Jualan Pada Harga Kos | Jualan Pada Harga Di Bawah Kos |

Dalam tulisan ini, kita akan membincangkan mengenai kaedah perniagaan bagi organisasi yang tidak bermotifkan untung. Mungkin ramai di antara kita yang terkesima dengan ide-ide inovatif dan kreatif yang ditawarkan oleh organisasi-organisasi ini, yang menggunakan model perniagaan yang berbeza daripada yang lazim digunakan oleh kebanyakan organisasi.


Namun, apakah sebenarnya yang dimaksudkan dengan organisasi bukan bermotifkan untung, dan bagaimana kaedah perniagaannya berbeza daripada organisasi lain? Bagaimana juga keberkesanan model perniagaan ini dalam mencapai matlamat organisasi?

Mari kita bincangkan semua ini bersama-sama dalam tulisan ini. Saya harap anda akan dapat memahami dan menyemai idea-ide yang akan disampaikan, dan mungkin terdorong untuk mencari tahu lebih lanjut mengenai organisasi-organisasi ini yang unik dan menarik.

Kaedah Perniagaan bagi Organisasi Bukan Bermotifkan Untung:  

Terdapat beberapa kaedah yang boleh digunakan oleh organisasi bukan bermotifkan untung untuk menjalankan perniagaan, iaitu secara percuma, jualan pada harga kos dan jualan pada harga di bawah kos.


Secara Percuma

Sesetengah barang dan perkhidmatan yang disediakan secara percuma oleh organisasi bukan bermotifkan untung. Barang dan perkhidmatan ini selalunya disediakan oleh kerajaan atau pertubuhan bukan kerajaan (NGO).


Jualan Pada Harga Kos

Terdapat juga barang dan perkhidmatan yang ditawarkan pada harga kos. Jualan pada harga kos bermakna tiada sebarang keuntungan diperoleh oleh penjual.

Harga yang dikenakan hanya mencukupi untuk menanggung kos jualan barang atau perkhidmatan yang ditawarkan.


Jualan Pada Harga di Bawah Kos


Barang atau perkhidmatan yang dijual di bawah harga kos bermaksud harga yang dikenakan adalah lebih rendah berbanding dengan kos sebenar untuk menyediakan barang atau perkhidmatan tersebut. Secara kebiasaannya, barang dan perkhidmatan ini mendapat subsidi daripada pihak kerajaan. Subsidi yang diberikan bertujuan untuk membantu rakyat yang kurang berkemampuan.

READ :   Perkongsian (Maksud, Contoh, Ciri Ciri, Kebaikan, Kelemahan)

Related posts