Langkah-langkah mengekalkan semangat kejiranan (3 Contoh Karangan STPM)

Contoh Karangan


Langkah-langkah mengekalkan semangat kejiranan | Contoh Karangan STPM | Bahasa Melayu | Malaysia | My Wislah | Wislah Malaysia |

Contoh Karangan STPM: Langkah-langkah mengekalkan semangat kejiranan

Dalam dunia moden yang sentiasa sibuk dan serba cepat, semakin sukar untuk menjalin hubungan rapat dengan jiran tetangga kita. Namun, kejiranan yang baik sangat penting kerana ia membantu mencipta komuniti yang sihat, harmoni dan selamat. Dalam artikel ini, kita akan membincangkan mengenai langkah-langkah praktikal yang boleh diambil untuk mengekalkan semangat kejiranan yang positif dan saling menyokong.3 Karangan “Langkah-langkah mengekalkan semangat kejiranan”

Karangan 1: Langkah-langkah mengekalkan semangat kejiranan

Dalam era globalisasi dan kemajuan teknologi, semakin ramai individu yang memilih untuk hidup secara berasingan dan terasing daripada masyarakat sekeliling mereka. Hal ini turut melanda di kalangan penduduk di kawasan bandar yang biasanya dikaitkan dengan kehidupan sosial yang kurang mesra dan hubungan yang renggang antara jiran-jiran. Namun begitu, kejiranan yang mesra dan berganding bahu dapat memberikan banyak manfaat kepada individu serta masyarakat di sekitar kawasan tersebut.

Kejiranan adalah tempat di mana kehidupan sosial dan budaya berkembang. Ini merupakan satu kelebihan dalam membina hubungan baik antara individu dengan jiran-jiran mereka. Setiap kawasan kejiranan mempunyai ciri-ciri tersendiri yang membezakan mereka daripada kawasan lain. Maka, untuk memastikan semangat kejiranan terus berkembang, kita perlu mengambil langkah-langkah yang sesuai.

Langkah pertama dalam mengekalkan semangat kejiranan adalah dengan membina jalinan komunikasi yang baik dengan jiran-jiran kita. Ini boleh dilakukan dengan cara sederhana seperti mengunjungi jiran-jiran kita pada waktu petang, beramah mesra serta memperkenalkan diri. Selain itu, mengambil inisiatif untuk menjemput jiran-jiran ke acara-acara kejiranan seperti majlis kenduri atau sukaneka juga dapat meningkatkan hubungan yang baik antara jiran-jiran.


Langkah seterusnya adalah dengan mewujudkan program-program kejiranan. Program seperti gotong-royong membersihkan kawasan perumahan, atau menjalankan aktiviti sukan bersama boleh memupuk perpaduan dan menggalakkan individu untuk bersama-sama memperbaiki keadaan kejiranan mereka. Selain itu, penglibatan dalam program sukarelawan seperti menjalankan program-program bakti atau menderma darah juga boleh memupuk rasa tanggungjawab dan kepekaan sosial di kalangan penduduk kawasan.

Terdapat banyak kelebihan apabila kita mempunyai semangat kejiranan yang aktif dan berkembang. Antara kelebihannya adalah lebih mudah untuk memantau dan melindungi kawasan perumahan daripada pencurian atau kemalangan jalan raya. Selain itu, dengan saling membantu, kesihatan dan keselamatan penduduk kawasan dapat dipantau dan dijaga bersama-sama. Kejiranan yang mesra dan aktif juga dapat memberikan suasana yang aman dan selesa bagi penduduk kawasan.

Karangan 2: Langkah-langkah mengekalkan semangat kejiranan

Malaysia merupakan negara yang amat unik apabila berjaya mencapai kemerdekaan dengan adanya pelbagai bangsa dan etnik yang hidup dalam harmoni. Masa demi masa berlalu, sentimen perkauman semakin menjadi isu yang boleh memburukkan keharmonian yang telah dibentuk dan diperjuangkan oleh nenek moyang kita dahulu. Justeru itu, keharmonian hendaklah bermula daripada rumah ataupun jiran tetangga. Jiran tetangga adalah orang yang tinggal berdekatan dengan rumah atau tinggal setempat samada di kiri, dan kanan, hadapan atau belakang, atas dan bawah bagi rumah flat atau kondominium.

Antara usaha yang dapat dilakukan untuk memupuk semangat kejiranan yang kian pudar hari ini adalah dengan mewujudkan satu pusat komuniti di setiap kawasan perumahan. Sebagai contoh balai raya dan dewan serbaguna yang boleh digunakan untuk aktiviti kemasyarakatan seperti bergotong royong dan sebagainya. Kemudian, perlunya organisasi seperti rukun tetangga ditubuhkan bagi mengurus hal-hal berkenaan aktiviti di kawasan kejiranan. Jadi, seharusnya semua ahli masyarakat mengambil bahagian dan menyumbangkan apa yang perlu untuk mencapai semangat kejiranan yang harmoni dan sejahtera. Bulat air kerana pembentung, bulat manusia kerana muafakat adalah peribahasa Melayu yang sesuai untuk digambarkan dengan semangat kejiranan yang wajar disemat dalam diri rakyat Malaysia.

Usaha-usaha lain adalah dengan menggalakkan aktiviti-aktiviti kemasyarakatan seperti gotong-royong dan bersukan di antara kkawasan perjiranan. Tanggungjawab ini bergantung kepada badan-badan bukan kerajaan seperti rukun tetangga dan khidmat komuniti oleh syarikat swasta. Program gotong-royong pembersihan atau membaik pulih balai raya atau dewan serbaguna dapat merapatkan hubungan antara masyarakat yang sertai sekaligus mengindahkan infrastruktur masyarakat serta menjamin kebersihan kawasan sekitar agar bersih daripada ancaman penyakit. Bak kata peribahasa Melayu, sambil menyelam minum air dimana aktiviti seperti ini mendatangkan pelbagai faedah kepada semua.

Selain itu, usaha yang semakin pudar hari ini adalah budaya kunjung mengunjung. Kesibukan mengejar kerjaya dan urusan harian telah menyumbang kepada kemerosotan budaya berziarah antara jiran tetangga yang dahulu merupakan tradisi nenek moyang kita. Maka, sekiranya kita berkesempatan untuk berkunjung ke rumah jiran tetangga, terutamanya pada hari perayaan ia adalah suatu usaha yang murni dan perlu ditunjukkan kepada golongan muda agar mereka sedar bahawa nilai muafakat dalam berjiran adalah baik dan memberi manfaat kepada semua. Jika segan menjadi halangan maka mulakan lah dengan menegur sapa apabila bertemu ketika berselisih di kawasan perumahan masing-masing.

Media massa juga memainkan peranan penting dalam memupuk usaha supaya masyarakat hidup dalam semangat kejiranan. Dengan kemudahan yang hanya dihujung jari dewasa ini, media massa sepatutunya bertanggungjawab untuk membuat program-program dengan pengisian yang menerapkan nilai kejiranan dalam masyarakat kita. Drama yang melibatkan pelakon berbilang bangsa serta jalan cerita yang menyentuh situasi sebenar masyarakat kita mampu menjadi medium dalam membentuk semangat kejiranan melalui media massa. Media massa seharusnya merasakan tanggungjawab yang berat kerana masyarakat kini lebih menghabiskan masa melayari media-media massa dan mereka sewajarnya menyuntik nilai-nilai kejiranan atau kekitaan dalam hiburan yang disajikan.

Karangan 3: Langkah-langkah mengekalkan semangat kejiranan

Semangat kejiranan merujuk aspek kesefahaman dan hubungan erat sesama jiran. Kerajaan telah melancarkan slogan ‘Jiran Sepakat Membawa Berkat’ untuk mengembalikan semangat kejiranan yang kian luntur dalam kalangan masyarakat di negara ini. Anda ingin menulis sebuah rencana yang bertajuk “Langkah-langkah Memupuk Semangat Kejiranan dalam Kalangan Masyarakat”. Tulis rencana anda itu selengkapnya.

Dalam mendepani era modenisasi pada abad-21 kini, dunia menyaksikan iktisad negara yang kian membangun seperti cendawan tumbuh selepas hujan. Negara yang semakin pesat membangun seperti tenggelam sama basah, timbul sama hanyut seiringan dengan negara maju lain. Namun begitu,  isu memupuk semangat kejiranan masih menjadi polemik dalam kalangan marhaen di Malaysia.  Dewasa ini, semangat kejiranan dalam kalangan masyarakat kita semakin hari semakin terpinggir. Maasyarakat pada hari ini lebih mementingkan diri sendiri dan membudayakan hidup bagai enau dalam belukar melepaskan pucuk masing-masing. Dari segi konsepnya semangat kejiranan boleh ditakrifkan sebagai suatu perasaan yang harus dipupuk oleh setiap masyarakat di Malaysia tanpa mengira warna kulit bangsa dan agama dalam usaha untuk mengukuhkan perpaduan kaum demi negara yang tercinta.

Biasanya semangat kejiranan merangkumi semua lapisan masyarakat tidak kira muda ataupun tua yang perlu kita amalkan. Menurut Dato’ Dr. Fadzillah Kamsah jiran merupakan orang yang tinggal di sekeliling kita sama ada di depan, belakang, kiri , atau pun kanan dan merupakan orang pertama yang membantu kita ketika kita berada dalam kesusahan. Hal ini boleh dianalogikan seperti awan yang melindungi bumi daripada cahaya matahari. Oleh itu, beberapa langkah yang pragmatik harus diambil bagi memupuk semangat kejiranan kepada semua lapisan masyarakat.

Cara-cara memupuk semangat kejiranan yang paling pragmatik ialah ibu bapa perlu menjadi suri teladan kepada anak-anak. Hal ini kerana ibu bapa merupakan guru pertama dan guru terbaik kepada anak-anak. Jika ibu bapa menunjukkan teladan  yang baik kepada anak-anak maka mereka akan mencontohi teladan yang ditunjukkan kerana bagaimana acuan begitulah kuihnya. Sebagai contoh, ibu bapa haruslah mengunjungi atau menziarahi jiran tetangga walaupun mereka berada dalam keadaan yang baik atau tidak.

Selain itu, ibu bapa haruslah tidak sombong dengan jiran dan sering bertegur-sapa agar dapat memupuk semangat kejiranan. Kesannya, semangat kejiranan dapat dipupuk antara jiran dalam kalangan anak-anak dan ibu bapa sekali gus dapat mewujudkan masyarakat yang harmoni. Sekiranya cara memupuk semangat kejiranan dapat dipupuk oleh ibu bapa maka negara dapat melahirkan generasi yang bijaksana dan bekerjasama dalam mentadbir membangunkan negara ke  arah kemajuan  negara pada masa akan datang. Tegasnya, contoh teladan yang terbaik daripada ibu bapa mampu memupuk semangat kejiranan dalam kalangan anak-anak.

Memetik wasitah nirmala seterusnya, uslub lain untuk memupuk semangat kejiranan dalam masyarakat setempat di Malaysia ialah program rukun tetangga di kawasan perumahan mesti dihidupkan semula. Hal ini kerana program rukun tetangga berfungsi sebagai perisai untuk mengawal keselamatan kawasan perumahan terutama pada malam hari.  Anggotanya membabitkan semua pihak tanpa mengira kaum kerana masing-masing bertanggungjawab menjaga keselamatan kendiri dan keluarga.

Sebagai contohnya, anggota rukun tetangga akan bergilir-gilir bertugas meronda kawasan tanpa mengira usia, agama dan status. Secara ghalibnya, senario ini akan mewujudkan  jalinan hubungan yang mesra bagai isi dengan kukusekali gus memupuk semangat kejiranan yang hakiki. Menurut Tun Dr. Mahathir, jiran yang muafakat akan membentuk masyarakat yang harmoni. Oleh itu, kita perlu mengaktifkan program rukun tetangga bagi melahirkan semangat kejiranan yang utuh dan bersatu padu.

Meninjau dari skop yang lain, langkah yang seterusnya adalah dengan mengadakan aktiviti gotong-royong oleh ahli komuniti atau badan bukan kerajaan (NGO).  Melalui aktiviti gotong-royong, jiran dapat berkumpul dan bekerjasama sambil berbincang tentang aktiviti yang akan dilakukan. Sebagai contoh, aktiviti yang boleh diadakan secara bergotong-royong adalah seperti membersihkan kawasan taman, menyediakan hidangan untuk kenduri-kendara dan sebagainya. Apabila berkumpul dan berbincang, mereka akan dapat berkenal-kenalan antara satu dengan yang lain yang sekali gus membolehkan seseorang itu mengenal hati budi jiran mereka dengan lebih dekat.

Hal ini dapat digambarkan melalui pepatah Melayu yang mengatakan bahawa tak kenal maka tak cinta. Selepas mengenali hati budi antara satu sama lain barulah benih-benih kasih sayang. Melalui cara ini, masyarakat yang penyayang dapat dilahirkan di samping dapat menerapkan pelbagai nilai murni. Tun Dr. Mahathir, Mantan Perdana Menteri  pernah menegaskan bahawa dengan melibatkan diri dalam kegiatan bergotong-royong, kita berupaya menerapkan pelbagai nilai murni dalam diri. Bukan itu sahaja, kawasan kediaman juga akan menjadi bersih dan terpelihara daripada penyakit demam denggi. Jelaslah bahawa aktiviti gotong-royong dapat memupuk semangat kejiranan dalam kalangan masyarakat.

Jika dilihat dari perspektif yang lain, kita juga hendaklah mengadakan majlis-majlis rumah terbuka semasa sesuatu sambutan perayaan. Amalan ini dapat membentuk ikatan silaturahim dan memperkukuh semangat kejiranan dalam kalangan jiran setempat. Melalui acara rumah terbuka, jiran dapat bertanyakan khabar dan bercerita tentang pengalaman masing-masing dengan lebih dekat. Seterusnya, melalui majlis rumah terbuka ini, semua ahli dalam masyarakat berpeluang untuk berkumpul dan berbincang sambil menikmati juadah yang disediakan oleh tuan rumah. Sebagai contoh, semasa perayaan Hari Raya Aidilfitri, Tahun Baharu Cina, Krismas, Deepavali, dan sebagainya majlis-majlis rumah terbuka hendaklah dijadikan acara tahunan.

Maka, dengan adanya pengimplimentasian program seperti “Rumah Terbuka Kebangsaan” bagi setiap sambutan perayaan, rakyat dapat diterapkan dengan nilai hormat-menghormati dan sayang-menyayangi antara satu sama lain ibarat kata bidalan, “serumpun seperti serai, seikat seperti sirih”. Hal ini dikuatkan lagi dengan kajian dari Universiti Sains Malaysia yang menunjukkan keberhasilan penganjuran program “Rumah Terbuka Kebangsaan” dalam mewujudkan institusi kejiranan yang kukuh di sembilan buah kawasan perumahan di sekitar Pulau Pinang. Pendek kata, majlis rumah terbuka mampu mengeratkan hubungan kejiranan dan memupuk semangat kejiranan dalam kalangan masyarakat.

Lontaran idea yang seterusnya ialah kita mestilah menyemarakkan budaya kunjung-mengunjung dalam kalangan rakyat sebagai langkah untuk memupuk dan mengekalkan semangat kejiranan. Dalam hidup bermasyarakat, kita digalakkan menziarahi jiran kita. Melalui aktiviti ini, kita akan mengetahui masalah dan kesusahan yang dialami oleh jiran kita. Sebagai contoh, kita perlu berkunjung ke hospital jika kita mendapat berita bahawa jiran kita dimasukkan ke hospital kerana menghidap sesuatu penyakit atau kemalangan.

Walaupun pepatah Melayu ada mengatakan bahawa berat mata memandang berat lagi bahu memikulnya, namun sebagai jiran, kita mestilah berpegang pada prinsip cubit paha kiri, paha kanan terasa juga. Maksudnya ialah jika kita mempunyai semangat kejiranan yang tinggi, kita akan dapat merasai segala kesusahan dan keperitan yang dialami oleh jiran kita. Dengan ini, kita dapat meringankan penderitaan dan kesusahan yang dialami oleh jiran kita. Izharlah bahawa amalan ziarah-menziarahi mampu menyemarakkan semangat kejiranan dalam kalangan masyarakat kita.

Epilog

Kesimpulannya, semangat kejiranan yang kuat dan bersatu padu merupakan aset yang berharga dalam membina masyarakat yang lebih harmoni dan berkualiti tinggi. Walaupun cabaran yang ada, terdapat pelbagai langkah yang boleh diambil untuk mengekalkan semangat kejiranan di sesebuah kawasan. Antara langkah-langkah yang boleh diambil termasuk melibatkan komuniti dalam aktiviti-aktiviti sosial, memperbaiki keadaan persekitaran, serta menggalakkan komunikasi dan kerjasama antara jiran-jiran. Melalui usaha yang berterusan dan berkesan, kita boleh memastikan semangat kejiranan kekal hidup dan berterusan untuk manfaat semua orang.

Related posts