Doa Untuk Arwah Rumi (Teks Arab dan Maksud)

Doa (Teks Arab Teks Rumi Maksud Doa)

Doa Untuk Arwah Rumi | (Teks Arab Doa Untuk Arwah | Maksud Doa Untuk Arwah | My Wislah | Wislah Malaysia |

Doa Untuk Arwah

Kami ingin mengucapkan selamat datang ke “My Wislah (Wislah Malaysia)“. Pada kali ini, kami ingin berkongsi sebuah doa Untuk Arwah yang disusun dalam teks Arab dan Rumi berserta maknanya. Artikel ini tidak hanya memberikan pengenalan kepada doa ini, tetapi juga menambah nilai dengan memberi perbincangan kepentingan doa dalam kehidupan seorang Muslim yang baik.


Doa Untuk Arwah Arab

وَاعْفُ عَنَّا يَا كَرِيْمُ *2  بِرَحْمَتِكَ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ ارْحَمْنَا. اَللَّهُمَّ بِحَقِّ الفَاتِحَةِ وَبِسِرِّ الفَاتِحَةِ وَبِكَرَامَةِ الفَاتِحَةِ، يَا فَارِجَ الهَمِّ يَا كَاشِفَ الغَمِّ يَا مَنْ لِعَبْدِهِ يَغْفِرُ وَيَرْحَمُ، اَللَّهُمَّ اغْفِرْ ذُنُوْبَنَا وَاسْتُرْ عُيُوْبَنَا وَفَرِّجْ هُمُوْمَنَا وَاكْشِفْ غُمُوْمَنَا وَأَصْلِحْ ذَاتَ بَيْنِنَا، دَعْوَاهُمْ فِيْهَا سُبْحَانَكَ اَللَّهُمَّ وَتَحِيَّتُهُمْ فِيْهَا سَلَامٌ، وَآخِرُ دَعْوَاهُمْ أَنِ الْحَمْدُ لِلهِ رَبِّ الْعَلَمِيْنَ

Maksud Doa Untuk Arwah 


Maksudnya, “Ampunilah kami wahai Tuhan yang maha pengasih (2 kali). Dengan belas kasihan-Mu wahai zat yang maha pengasih, kasihanilah kami. Ya Allah, berkat sifat, rahsia dan kemuliaan Surah Al-Fatihah, Ya Allah, berikanlah jalan kepada kekeliruan, bukalah jalan keraguan, Ya Allah yang maha pengampun lagi penyayang kepada hamba-hamba-Nya, Ya Allah, ampunilah dosa-dosa kami, tutupilah aib kami, berikan jalan kepada kekeliruan kami, buka jalan untuk keraguan kami, dan damaikan permusuhan di antara kami. ‘Syurga’ mereka solat di dalamnya adalah ‘Maha Suci Engkau, ya Allah’. Penghormatan mereka di dalamnya adalah salam. Akhir doa mereka ialah ‘Segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam.’”


Kepentingan Doa dalam Kehidupan Seorang Muslim

Doa adalah suatu bentuk komunikasi antara seorang hamba dengan Tuhannya. Dalam agama Islam, doa merupakan amalan penting yang digalakkan untuk dilakukan setiap hari. Kepentingan doa dalam kehidupan seorang Muslim yang baik sangat besar kerana ia mempunyai pelbagai manfaat. Pertama, doa membantu kita untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT dan memperkuatkan hubungan kita dengan-Nya. Kedua, doa dapat membantu mengurangkan tekanan dan kebimbangan di dalam hidup kita. Ketiga, doa dapat memberikan ketenangan dan kepuasan kepada hati kita, serta membantu untuk mengatasi perasaan cemas dan gelisah.Selain itu, doa juga dapat membantu meningkatkan kualiti hidup kita dari segi rohani dan mental. Dengan berdoa, kita dapat memperbaiki sikap dan tingkah laku kita, serta menambah keinsafan dan ketakwaan kita kepada Allah SWT. Doa juga memberikan kekuatan kepada kita untuk menghadapi cabaran dan dugaan dalam hidup, serta memberikan harapan dan keyakinan bahawa Allah SWT sentiasa bersama dengan kita. Oleh itu, sebagai seorang Muslim yang baik, kita harus sentiasa mengamalkan doa dalam kehidupan seharian kita, agar kita sentiasa berada dalam keredhaan dan perlindungan Allah SWT.

READ :   Doa Nabi Sulaiman Halau Jin Rumi (Teks Arab dan Maksud)

Related posts